Kamattámogatás
Szekfü Tibor, az RVA ügyvezetője és Égi Tamás, Székesfehérvár MJV alpolgármestere közös sajtótájékoztatón jelentették be 2015. október 19-én, hogy kidolgozásra került a rendkívül kedvező hitelkonstrukció, melyhez a tőkét az RVA, a kamattámogatást pedig a városi önkormányzat biztosítaná a közgyűlési döntést követően.

A programot október 30-án tárgyalja majd a város képviselő-testülete, és elfogadás esetén 2015. novembertől már elérhető is lenne a vállalkozások számára. Az előzetes tervek szerint a konstrukció a maximum 10 főt foglalkoztató, Székesfehérváron székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozásoknak nyújt 2,5 százalékos kamattal 1-10 millió forintos hitelt.

A Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, melynek évtizedes tapasztalata van a mikrovállalkozások finanszírozásában, a közgyűlési döntést követően azonnal, már november elejétől nyilvánosságra hozza honlapján a program különféle konstrukcióit.
A program szükségességét az adja, hogy – az országos helyzethez hasonlóan – Székesfehérváron sem jut minden vállalkozás kielégítő mértékben jutnak banki forrásokhoz. Pont a legkisebb cégek rekesztődnek ki a banki szolgáltatásokból, holott – mint az RVA 2014-és és 2015-ös társadalmi elérés felmérései is igazolják – ez a kör jelentős foglalkoztatási és növekedési potenciállal bír Székesfehérváron.

Az RVA több mint két évtizede működtet mikrohitel programokat ezen vállalkozók számára. Jelenleg a legkedvezőbb mikrohitel-kamat 6% körül van, ez azonban nem versenyképes a kereskedelmi bankokban elérhető legolcsóbb jegybanki NHP illetve NHP+ programok kamataival szemben. Az Önkormányzat célja, hogy a székesfehérvári mikrovállalkozások számára is elérhetőek legyenek a kedvező hitelkonstrukciók, ezért a gazdaságélénkítés és foglalkoztatás-növelés szempontjából indokolt a mikrohitel ügyfelek számára is elérhetővé tenni a rendelkezésre álló forrásokat 2,5%-os (vagy e körüli) kamat megfizetése mellett.
Székesfehérváron az Önkormányzat és a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) közötti jó együttműködés több évtizedre nyúlik vissza. Az RVA indított be elsőnek az országban helyi mikrohitel programokat az Önkormányzattal együttműködve és most ismét egy önkormányzati program megvalósításában lehet partner.

Az RVA alapítványi céljai megvalósítása érdekében többek között mikrohitelezési tevékenységet, gazdasági tanácsadást, képzést és tananyagfejlesztést végez. Tagja a European Microfinance Network-nek (EMN), konzorciumvezető szervezete a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózatnak. Az RVA hivatalos közvetítő a magyar JEREMIE Programban, az Országos Mikrohitel Programban, illetve ezek mellett saját mikrohitel alapot is működtet.

Feldolgozás folyamatban...